Διακοπή Καπνίσματος - Η Αποτελεσματικότητα του Ιατρικού Βελονισμού

 
διακοπή καπνίσματος-απεξάρτηση-βελονισμός-κάπνισμα-Παζιώνης-synapses

Βελονισμός για διακοπή καπνίσματος

Η διακοπή καπνίσματος αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για πολλούς ανθρώπους. Ο εθισμός στη νικοτίνη μπορεί να είναι ένα τρομερό εμπόδιο το οποίο καλείται να ξεπεράσει με ιδιαίτερο κόπο ένας καπνιστής. Ανά τα χρόνια έχουν προταθεί δεκάδες προσεγγίσεις που υπόσχονται τη διακοπή καπνίσματος. Τα δεδομένα, ωστόσο, δεν επαληθεύουν τις υποσχέσεις αυτές.

Ως θεραπευτική διαδικασία, ο ιατρικός βελονισμός έχει αναδειχθεί ως μια εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδο για όσους επιδιώκουν να κόψουν το κάπνισμα. Αυτή η αρχαία κινεζική πρακτική περιλαμβάνει την εισαγωγή λεπτών βελονών σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται διέγερση και απελευθέρωση ενδορφινών, καθώς και άλλων «φυσικών παυσίπονων». Στοχεύοντας στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον εθισμό και τη λαχτάρα, ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Η μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων στέρησης αυξάνει την πιθανότητα επιτυχούς διακοπής του καπνίσματος, εξασφαλίζοντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Διακοπή Καπνίσματος - Η έννοια Της Εξάρτησης

Στη σύγχρονη ψυχιατρική όταν αναφερόμαστε στην κατάχρηση ή εξάρτηση από μία ουσία εννοούμε μια επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά. Αυτή η συμπεριφορά σχετίζεται με αναζήτηση και λήψη της ουσίας παρά την προσωπική δυσφορία ή τις βλαβερές συνέπειες που προκαλεί.

Στη διαταραχή της εξάρτησης εντάσσεται και η σωματική «ανοχή» απέναντι στη δράση  της ουσίας. Το γεγονός αυτό έχει σαν συνέπεια την ανάγκη για λήψη της ουσίας συνεχώς σε μεγαλύτερες δόσεις. Πρόκειται για δύο καταστάσεις, που σίγουρα αναγνωρίζουν όλοι οι καπνιστές.

Διακοπή Καπνίσματος – Οι 10 ψυχοδραστικές ουσίες που προκαλούν εξάρτηση

Υπάρχουν 10 τάξεις ψυχοδραστικών ουσιών, που μπορούν να προκαλέσουν εξάρτηση:

1.      Αλκοόλ

2.      Νικοτίνη

3.      Καφεΐνη

4.      Κανναβιδοειδή

5.      Οπιοειδή

6.      Βενζοδιαζεπίνες

7.      Παραισθησιογόνα

8.      Ψυχοδιεγερτικά (αμφεταμίνη κοκαΐνη κ.α.)

9.      Εισπνεόμενα

10.   Άλλες και άγνωστες ουσίες

Εξάρτηση όμως μπορούν να προκαλέσουν και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα ο τζόγος.

Οι παραπάνω εξαρτησιογόνες ουσίες οδηγούν σε τελείως διαφορετική νευροφυσιολογική αντίδραση του οργανισμού. Παρόλα αυτά, στη διαδικασία της εξάρτησης πάντα εμπλέκεται το ενδογενές σύστημα ανταμοιβής (ντοπαμινεργικό ). Αυτό δίνει στο χρήστη ένα αίσθημα ευχαρίστησης, το οποίο δε σχετίζεται με την πραγματικότητα.

Σύστημα Ανταμοιβής: Ντοπαμίνη

Το αρχέγονο και ισχυρότατο σύστημα ανταμοιβής είχε ως σκοπό τον έλεγχο της συμπεριφοράς των θηλαστικών και ως στόχο την επιβίωση. Ντοπαμίνη εκλύεται κατά την εκτέλεση πράξεων όπως είναι η κίνηση, η κατανάλωση τροφής και η σεξουαλική διαδικασία. Οι πράξεις αυτές είναι ευεργετικές για το σώμα. Έτσι η φύση χρησιμοποιούσε αυτό το σύστημα για να κατευθύνει τους οργανισμούς να επαναλαμβάνουν συμπεριφορές που ευνοούν την επιβίωσή τους, χωρίς τη συμμετοχή της ανώτερης σκέψης και με μια χημεία πολύ πιο ισχυρής της σκέψης αυτής καθαυτής.

Το κάπνισμα είναι κυρίως παρόρμηση και όχι ενσυνείδητη πράξη

Ο βασικός μηχανισμός εξάρτησης από το τσιγάρο και, κατ’ επέκταση, από τη νικοτίνη σχετίζεται με τη ντοπαμίνη. Η νικοτίνη προκαλεί την έκκριση ντοπαμίνης με έναν μηχανισμό που βραχυκυκλώνει ουσιαστικά τον εγκέφαλο. Αυτό σε χρόνια βάση δρα καταλυτικά και αποδιοργανώνει τη σκέψη. Ως εκ τούτου, η πράξη αρχίζει να δημιουργεί αυτόνομα κυκλώματα. Ο καπνιστής εμφανίζει μια επιθυμία για την ουσία, η οποία είναι ανώτερη από την ευχαρίστηση που παίρνει από την ίδια την ουσία.

Πολλά πειράματα έχουν αποδείξει μάλιστα ότι μετά τη χρόνια καθημερινή χρήση της ουσίας αυτό που παράγει ευχαρίστηση είναι η προσμονή για ουσία και όχι η λήψη αυτής καθαυτής. Παράλληλα, αυτό που περιπλέκει περισσότερο τη διαδικασία απεξάρτησης είναι όταν ο χρήστης δεν ικανοποιήσει την προσμονή/επιθυμία του. Τότε τα επίπεδα ντοπαμίνης μειώνονται δραματικά.

Διακοπή Καπνίσματος – Μηχανισμός εξάρτησης

Αυτός ο μηχανισμός σχετίζεται με την αρνητική εξάρτηση. Πλέον εξαρτάσαι από τη χρήση της ουσίας όχι επειδή σε ευχαριστεί αλλά για να είσαι απλά «καλά».

Είναι αυτονόητο ότι ένα σύστημα, που σχετίζεται με την επιβίωση είναι τρομακτικά ισχυρό για να ελεγχθεί. Έτσι το τσιγάρο ξεγελώντας τον εγκέφαλο τον οδηγεί στο να θυσιάσει το σώμα. Όλοι οι χρήστες ουσιών και οι καπνιστές θα εκλογικεύσουν την χρήση της ουσίας χρησιμοποιώντας διάφορες δικαιολογίες, τις οποίες νιώθουν αληθινές. Όμως δεν είναι η πραγματική αιτία της παρόρμησής τους.

Οι δικαιολογίες για την αναβολή της Διακοπής Καπνίσματος

Οι δικαιολογίες που αναβάλλουν τη διακοπή καπνίσματος σχετίζονται συνήθως με τις σωματικές δράσεις των ουσιών, όπως η νικοτίνη. «Καπνίζω γιατί έχω άγχος... Καπνίζω γιατί με βοηθάει να συγκεντρωθώ...να πάω τουαλέτα» κ.α.

Η νικοτίνη ως χημικό μόριο λειτουργεί σαν «αντικλείδι» σε κάποιες «κλειδαριές» που λέγονται νικοτινικοί υποδοχείς, τους οποίους και ξεκλειδώνει. Οι υποδοχείς αυτοί βρίσκονται διάσπαρτοι στο κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα και φυσιολογικά ενεργοποιούνται από το νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη.

Διακοπή Καπνίσματος – Οι Συνέπειες από τη Δράση της Νικοτίνης

Οι συνέπειες από την ενεργοποίηση των υποδοχέων αυτών στο σώμα σχετίζονται με τις δράσεις της νικοτίνης που είναι οι εξής:

·        Αυξημένη συχνότητα και ένταση καρδιακής σύσπασης για 20 λεπτά

·        Αυξημένος περισταλτισμός (κινητικότητα εντέρου) και έκκριση γαστρικών οξέων

·        Αύξηση της δραστηριότητας του εγκεφάλου και αίσθημα ενεργοποίησης αυτού (η συγκεκριμένη δράση αντιστρέφεται σε μεγαλύτερες δόσεις οπότε η νικοτίνη έχει κατασταλτική δράση)

·        Έκκριση ντοπαμίνης από προμετωπιαίο φλοιό και επικλινή πυρήνα εγκεφάλου (αίσθημα ανταμοιβής)

·        Έκκριση επινεφρίνης (αδρεναλίνη)

Το πρόβλημα με την ενεργοποίηση των υποδοχέων αυτών μέσω νικοτίνης είναι ότι δεν υπόκεινται στους φυσιολογικούς μηχανισμούς ομοιόστασης. Η νικοτίνη αποδομείται από το ήπαρ με αποτέλεσμα να παραμένει παραπάνω ώρα από όσο πρέπει στους υποδοχείς και να τους «χαλάει». Έτσι, στην αρχή της χρήσης νικοτίνης η δράση της είναι εντονότερη. Ωστόσο, η απευαισθητοποίηση των υποδοχέων έχει σαν αποτέλεσμα την ανάγκη για λήψη της ουσίας σε τεράστιες δόσεις. Με αυτόν τον μηχανισμό ο εγκέφαλος ουσιαστικά θυσιάζει το σώμα καπνίζοντας. Με κάθε εισπνοή όλο το υπόλοιπο σώμα υποφέρει καθώς εισπνέει καυσαέριο και όχι οξυγόνο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την υποξυγόνωση όλων των ιστών του ανθρωπίνου οργανισμού.

Διακοπή Καπνίσματος - Γιατί το τσιγάρο είναι πρόβλημα;

Το τσιγάρο είναι συσκευή χορήγησης νικοτίνης και «ευχαρίστησης» στον εγκέφαλο. Είναι όμως μόνο αυτό; Δυστυχώς οι καπνοβιομηχανίες στην προσπάθεια βελτίωσης του πιο εμπορικού τους και κερδοφόρου προϊόντος προσθέτουν πολλές χημικές ενώσεις. Αυτές οι ενώσεις καταλήγουν στον οργανισμό του καπνιστή. Το τσιγάρο περιέχει 4.000 χημικές ενώσεις από τις οποίες 60 αποδεδειγμένα προκαλούν καρκίνο.
Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από αυτές όπως και τις κύριες χρήσεις αυτών:

·        Κάδμιο = υγρά μπαταρίας

·        Αρσενικό =συστατικό εντομοκτόνων

·        Ασετόν = διαλυτικό χρωμάτων

·        Βουτάνιο = υγρό αναπτήρα

·        Τολουλένιο= βιομηχανικός διαλύτης

·        Μονοξείδιο του άνθρακα

·        Αμμωνία = καθαριστικό μπάνιου

·        Πίσσα = δομικό υλικό ασφαλτοστρώσεων

·        Μόλυβδος κ.α.

Χημικές Ενώσεις Τσιγάρου & η Βλάβη που προκαλούν στο Σώμα

Το τοξικό μείγμα αυτών των ενώσεων, σε συνδυασμό με τη νικοτίνη, προκαλεί συσσωρευτικά τεράστια βλάβη στο σώμα. Έτσι, το κάπνισμα σχετίζεται με πολύ μεγάλο αριθμό καρκίνων, όπως:

·        Του πνεύμονα

·        Της ουροδόχου κύστεως

·        Της στοματικής και φαρυγγικής κοιλότητας

·        Του παχέος εντέρου

·        Του ήπατος

·        Αιματολογικές κακοήθειες

Η ίδια η νικοτίνη σχετίζεται με:

·        Τον σχηματισμό θρόμβου στο αίμα καθώς και την αύξηση του μυϊκού τόνου των αγγείων με αποτέλεσμα να γίνονται πιο δύσκαμπτα

·        Σπασμό των στεφανιαίων αγγείων και αύξηση του καρδιακού ρυθμού

Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, αν η μητέρα συνεχίζει να καπνίζει αυξάνονται οι πιθανότητες το παιδί να εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία και νευροψυχιατρικές διαταραχές, λόγω της νικοτίνης.

Τέλος, η χρόνια είσοδος του καυστικού καπνού του τσιγάρου στον πνεύμονα προκαλεί μη αναστρέψιμη καταστροφή των κυψελίδων. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια.

Οι επιπτώσεις του Καπνίσματος

Η διακοπή του καπνίσματος όμως πέρα από την επιμήκυνση της ζωής βελτιώνει και την ποιότητά της. Το κάπνισμα προκαλεί:

·        Στυτική δυσλειτουργία, καθώς χαλάει τα αγγεία και επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος.

·        Βλάβη στα δόντια και τα ούλα.

·        Αλλοίωση στην εμφάνιση καθώς και στο δέρμα των καπνιστών.

 Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύγκριση από εικόνες διδύμων, που η μία καπνίζει και η άλλη όχι.

ιατρικός βελονισμός για διακοπή καπνίσματος

πηγή εικόνας: nbc news

Οι επιπτώσεις του Καπνίσματος σε Αριθμούς

Σας αναφέρουμε ενδεικτικά σε αριθμούς την επίπτωση του καπνίσματος:

1.      Το κάπνισμα ευθύνεται για 6.000.000 θανάτους ετησίως. Ένα εκατομμύριο περισσότερους από ό,τι η φυματίωση, η ελονοσία και το AIDS μαζί. Από τα έξι εκατομμύρια οι 900.000 οφείλονται σε παθητικό κάπνισμα. Μόνο το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού προστατεύονται από νόμους κατά του καπνίσματος.

2.      Ένα παιδί σε οικογένεια καπνιστών καπνίζει 80-120 τσιγάρα το έτος.

3.      Κατά μέσο όρο μειώνεται κατά 10 με 13 έτη η ζωή ενός καπνιστή από το κάπνισμα.

4.      Κάθε τσιγάρο μειώνει τη ζωή του καπνιστή κατά δέκα λεπτά.

5.      Η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος από κάπνισμα είναι 40 φορές μεγαλύτερη από το να πεθάνει από τροχαίο.

6.      Τρία τσιγάρα προκαλούν δεκαπλάσια σωματιδιακή μόλυνση στην ατμόσφαιρα από την εξάτμιση ενός αυτοκινήτου diesel, που είναι αναμμένο για μισή ώρα.

7.      Τα αποτσίγαρα είναι η κύρια πηγή μόλυνσης των παραλιών. 

8.      Το κόστος για το εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας από το κάπνισμα είναι 2 δισεκατομμύρια αγγλικές λίρες.

Από όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι το κάπνισμα το κόβουμε για να προστατέψουμε πρωτίστως εμάς αλλά και τους ανθρώπους που είναι γύρω μας. Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει εντυπωσιακά τους κινδύνους για την υγεία των καπνιστών αλλά και των παθητικών καπνιστών. Επιπλέον, αφαιρούμε μια πολύ σημαντική πηγή μόλυνσης για το περιβάλλον. Τέλος, περιορίζουμε σημαντικά προσωπικά αλλά και κρατικά έξοδα, που θα μπορούσαν να δαπανηθούν σε άλλα κοινωνικά προγράμματα.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τα οφέλη από την διακοπή καπνίσματος από τα πρώτα κιόλας λεπτά.

διακοπή καπνίσματος

Διακοπή Καπνίσματος

Η διακοπή καπνίσματος είναι μια, χωρίς αμφιβολία, τεράστια πρόκληση. Δεν υπάρχει καπνιστής που να μην του αρέσει να καπνίζει. Ο εγκέφαλος ενός χρόνιου χρήστη νικοτίνης έχει υποστεί, όπως προαναφέρθηκε, δομικές αλλοιώσεις. Το αποτέλεσμα είναι η βιοχημική ισορροπία αυτού να εξαρτάται από την εξωτερική χορήγηση νικοτίνης. Η ανισορροπία αυτή βασίζεται κυρίως στην αύξηση των υποδοχέων νικοτίνης, ύστερα από την μακροχρόνια χορήγηση αυτής σε μεγάλες δόσεις καθημερινά. Η νικοτίνη χαλάει τους υπάρχοντες υποδοχείς και ο εγκέφαλος φτιάχνει συνεχώς καινούριους για να ανταποκριθεί. Το κενό που παραμένει σε αυτούς τους υποδοχείς ύστερα από τη διακοπή του καπνίσματος προκαλεί το στερητικό σύνδρομο. Οι υποδοχείς αυτοί είναι κυρίως που εμποδίζουν την προσπάθεια απεξάρτησης καθώς σας σπρώχνουν να τους «ταΐσετε» καπνίζοντας. Αν όμως τους αγνοήσετε θα αρχίσουν να μειώνονται μέρα με τη μέρα. Τελικά εντός 8-12 εβδομάδων ο αριθμός των υποδοχέων έχει επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση.

διακοπή καπνίσματος-ιατρικός βελονισμός-παζιώνης-synapses

Πίνακας με χρονοδιάγραμμα των στερητικών συμπτωμάτων από την διακοπή του καπνίσματος.

Διακοπή Καπνίσματος: Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα στον εαυτό σας

Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας. Θα του προσφέρετε ευεξία αλλά και ελευθερία επιλογών και απολαύσεων. Είναι σημαντικό η καθημερινότητα ενός ανθρώπου να μην δεσμεύεται από πάθη που τον κατευθύνουν σε επιλογές διασκέδασης. Επίσης, δεν πρέπει να τον οδηγούν σε κατασπατάληση των οικονομικών του πόρων προς όφελος μιας απρόσωπης βιομηχανίας. Υπάρχει πληθώρα εναλλακτικών τρόπων να γεμίσετε την ημέρα σας αντί να αφήνετε ένα σύννεφο τοξικών ουσιών να σας θολώνει.

Για κάθε σπουδαίο επίτευγμα όμως χρειάζεται προσπάθεια και ψυχική προετοιμασία. Κάτω από κάθε κορυφή βρίσκεται ένα βουνό που πρέπει να ανέβει κανείς. Καθένας ανεβαίνει το βουνό μόνος ή με ομάδα. Όσο πιο δύσκολή η ανάβαση τόσο πιο πολλή βοήθεια χρειάζεσαι. Ο κάθε καπνιστής είναι μοναδικά και σε διαφορετικό βαθμό εξαρτημένος από τη νικοτίνη. Υπάρχουν πίνακες όπως αυτός που παραθέτουμε πιο κάτω, που φανερώνουν το βαθμό βιολογικής εξάρτησης του κάθε καπνιστή.

διακοπή κάπνισματος-βελονισμός-παζιώνης-synapses

Αποτελέσματα
Πολύ εξαρτημένος/η: 7—10 πόντοι
Μέτρια εξαρτημένος/η: 4—6 πόντοι
Λίγο εξαρτημένος/η: 0—3 πόντοι

Διακοπή ή Μείωση Καπνίσματος;

Πολλοί καπνιστές αναρωτιούνται αν θα μπορούσαν απλά να μειώσουν τον αριθμό των τσιγάρων. Η απάντηση δυστυχώς είναι αρνητική διότι:

1.      Το 99% δεν θα μπορέσει να παραμείνει σε μικρό αριθμό τσιγάρων.

2.      Μια τεράστια μετανάλυση, που διενεργήθηκε και δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal (Βρετανικό Ιατρικό Περιοδικό) απέδειξε ότι ακόμα και ένα τσιγάρο την ημέρα επιβαρύνει τον οργανισμό και αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο για έμφραγμα μυοκαρδίου η ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο από 30-40%.

Διακοπή Καπνίσματος – Απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν

Στην προσπάθεια της διακοπής καπνίσματος υπάρχουν κάποιες απλές αλλά και σημαντικές συμβουλές που θα βοηθήσουν αν τις εφαρμόσετε:

1.      Το κίνητρο της διακοπής. Η επιλογή και ο λόγος που κόβω το τσιγάρο πρέπει να είναι σαφής.

2.      Δεν χρειάζεστε να φοβάστε την αποτυχία, αν χαθεί μια μάχη, δεν χάνεται ο πόλεμος. Ο χρόνος είναι υπέρ σας να την ξαναδώσετε αν χρειαστεί σε πιο ευνοϊκές συνθήκες.

3.      Διαλέξτε μια ανταμοιβή για την προσπάθεια σας, από τα χρήματα που θα εξοικονομήσετε. (πχ ένα ταξίδι ή μια ωραία αγορά).

4.      Βρείτε στηρίγματα σε φίλους, οικογένεια και σε κάποιον θεραπευτή για υποστήριξη και καθοδήγηση.

5.      Αφού στερηθείτε τη νικοτίνη χρησιμοποιείστε άλλες μεθόδους χαλάρωσης και ευεξίας όπως η άσκηση, ο χορός, το περπάτημα ή συνεδρίες μασάζ .Η άσκηση την οποία πλέον θα αντέχετε όλο και περισσότερο θα βοηθήσει να κάψετε τις όποιες παραπανίσιες θερμίδες, που όλοι φοβούνται με τη διακοπή.

6.      Αποφύγετε στρεσογόνες καταστάσεις ή θέματα συζήτησης καθώς και ερεθίσματα, που θα σας ωθήσουν να καπνίσετε ειδικά τις πρώτες 3 εβδομάδες.
καθαρίστε από τη μυρωδιά του καπνού το σπίτι σας αλλά και άλλους προσωπικούς σας χώρους.

7.      Αλλάξτε λίγο τις διατροφικές συνήθειες και προσθέστε φρούτα και λαχανικά και δείτε τη διακοπή σαν μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σας.

8.      Χρησιμοποιείστε αν χρειαστεί υποκατάστατα νικοτίνης όπως τα ειδικά επιδερμικά επιθέματα ή τσίχλες.

Διακοπή Καπνίσματος & Ιατρικός Βελονισμός

Με τη βοήθεια του ιατρικού βελονισμού οι πιθανότητες της διακοπής καπνίσματος είναι μεγαλύτερες.

·        Μια μεγάλη πανευρωπαϊκή μελέτη έδειξε ότι το 75% των καπνιστών εκφράζει την επιθυμία να κόψει το κάπνισμα.

·        Από αυτούς το 33% κάνει μια προσπάθεια το χρόνο αλλά τελικά τα καταφέρνει μόνο το 3-5% χωρίς κάποια βοήθεια.

·        Σε μικρότερης κλίμακας μελέτες, στις οποίες χρησιμοποιήθηκε ιατρικός βελονισμός, τα ποσοστά επιτυχίας ανέβηκαν στο 70%.

Διακοπή Καπνίσματος – Ο ρόλος του Βελονισμού στη διαδικασία Απεξάρτησης

Ο βελονισμός βοηθάει κυρίως στη διαδικασία της απεξάρτησης μέσω της παραγωγής ενδορφινών. Οι ενδορφίνες, που αποδεδειγμένα εκλύονται μετά από μια συνεδρία βελονισμού βοηθάνε στο να διατηρηθούν τα επίπεδα ντοπαμίνης. Έτσι, ο καπνιστής βιώνει πολύ λιγότερη επιθυμία για τσιγάρο. Το ίδιο σύστημα μειώνει την ένταση και την πίεση των πρώτων ημερών, ώστε να αποφευχθούν ο εκνευρισμός αλλά και το αίσθημα άγχους. Τέλος, μετά από τη συνεδρία του βελονισμού η πλειοψηφία των καπνιστών θα νιώσει μια απέχθεια προς τον καπνό και τη γεύση του τσιγάρου, καθώς ειδικά σημεία που χρησιμοποιούνται πλησίον της ρινός βελτιώνουν άμεσα την όσφρηση του καπνιστή.

Διακοπή Καπνίσματος – Η σημασία της σχέσης του Καπνιστή με τον Βελονιστή

Πολύ σημαντική αρωγή στην προσπάθεια απεξάρτησης μέσω του βελονισμού προσφέρει η σχέση που θα αναπτύξει ο καπνιστής με τον βελονιστή. Η σχέση αυτή θα αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς και ψυχολογικής στήριξης της όλης προσπάθειας. Οι συνεδρίες γίνονται μετά την πρώτη φορά κατ’ επίκληση του καπνιστή όποτε και αν αυτός το χρειαστεί.

Διακοπή Καπνίσματος - Πόσο διαρκεί η συνεδρία του Βελονισμού;

Η συνεδρία του βελονισμού διαρκεί μισή ώρα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Οι βελόνες, που είναι μίας χρήσης, τοποθετούνται σε ειδικά σημεία, που σχετίζονται με τη χαλάρωση αλλά και την έκκριση ενδορφινών. Είναι μια τελείως ασφαλής διαδικασία.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει:

 

Νόσος
Πάρκινσον.

Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πολλαπλή
σκλήρυνση.