Οσφυαλγία: Αίτια, Συμπτώματα & Αποτελεσματική Αντιμετώπιση με Ιατρικό Βελονισμό

Η οσφυαλγία, γνωστή και ως πόνος στη μέση, είναι ένα σύμπτωμα που προκαλείται από πόνο στην οσφυϊκή περιοχή της σπονδυλικής στήλης και μπορεί να αντανακλάται στους μηρούς και μέχρι τα δάχτυλα του ποδιού. Πρόκειται για ένα πολύ συχνό πρόβλημα υγείας, αποτελώντας τη δεύτερη πιο συχνή παθολογική κατάσταση.

Η οσφυαλγία απαντάται περισσότερο στις ηλικίες 40-50 ετών. Ο πόνος συνήθως οφείλεται στη φθορά των κατώτερων οσφυϊκών σπονδυλικών διαστημάτων, τα οποία είναι και τα πιο κινητά. Μια κήλη στον δίσκο μπορεί επίσης να πιέσει ένα νεύρο και να προκαλέσει πόνο στο πόδι, κάτι που ονομάζεται ισχιαλγία.

Η οσφυαλγία είναι υπεύθυνη για το 25% των προσωρινών αναπηριών και το 40% των μόνιμων. Για τον λόγο αυτό η πρόληψή της έχει ιδιαίτερη σημασία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 65-80% των ατόμων έχουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο οσφυαλγίας στη ζωή τους.

Αίτια Οσφυαλγίας

Τα αίτια της οσφυαλγίας είναι ποικίλα και μπορεί να περιλαμβάνουν:

●       Διαταραχές των μεσοσπονδύλιων δίσκων, όπως η δισκοκήλη, η προβολή ή η ρωγμή του δίσκου.

●       Διαταραχές των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης, όπως η αρθρίτιδα ή η σπονδυλολίσθηση.

●       Διαταραχές των μυών ή των τενόντων της σπονδυλικής στήλης, όπως ο μυϊκός σπασμός ή η θλάση.

●       Σύνδρομο piriformis (σύνδρομο απιοειδούς μυός - μια πάθηση που προκαλεί πόνο στη μέση και τον γλουτό).

●       Διαταραχές των νεύρων της σπονδυλικής στήλης, όπως η ισχιαλγία ή η ριζοπάθεια.

●       Άλλες παθήσεις, όπως η οστεοπόρωση, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου κ.α.

Άλλες αιτίες οσφυαλγίας μπορεί να είναι:

●       Φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η ψωριασική αρθρίτιδα.

●       Δευτεροπαθείς μεταστατικές εντοπίσεις στη σπονδυλική στήλη, όπως ο καρκίνος του μαστού ή ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

●       Μετεγχειρητικά σύνδρομα πόνου.

Μορφές Οσφυαλγίας

Η οσφυαλγία μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες έως και χρόνια. Διακρίνεται σε τρεις μορφές, ανάλογα με τη διάρκειά της:

●       Οξεία οσφυαλγία
Έχει διάρκεια μικρότερη από 6 εβδομάδες και είναι η πιο συχνή μορφή.

●       Υποξεία οσφυαλγία
Έχει διάρκεια από 6 έως 12 εβδομάδες.

●       Χρόνια οσφυαλγία
Έχει διάρκεια μεγαλύτερη από 12 εβδομάδες και είναι η πιο σπάνια μορφή.

Οσφυαλγία: Παράγοντες Κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για οσφυαλγία περιλαμβάνουν:

●       Την ηλικία: Η οσφυαλγία είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους.

●       Επάγγελμα: Οι άνθρωποι που εργάζονται σε επαγγέλματα που απαιτούν άρση βάρους ή κακή στάση είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν οσφυαλγία.

●       Λάθος άρση βάρους: Η λάθος άρση βάρους μπορεί να τραυματίσει τους μυς και τους συνδέσμους της σπονδυλικής στήλης.

●       Κακή στάση κατά την εργασία: Η κακή στάση κατά την εργασία μπορεί να επιβαρύνει τους μύες και τους συνδέσμους της σπονδυλικής στήλης.

●       Παχυσαρκία: Η παχυσαρκία αυξάνει την πίεση στη σπονδυλική στήλη.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της οσφυαλγίας μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με την αιτία. Ωστόσο, τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

●       Πόνο στη μέση, που μπορεί να είναι οξύς, χρόνιος ή αμβλύς

●       Πόνο που εξαπλώνεται στον γλουτό ή/και στο πόδι

●       Μειωμένη κινητικότητα - δυσκολία στην κίνηση

●       Ακαμψία στη μέση

●       Αδυναμία στα πόδια

Πώς τίθεται η διάγνωση της Οσφυαλγίας;

Η διάγνωση της οσφυαλγίας τίθεται από τον ορθοπαιδικό ή το  νευροχειρουργό, ο οποίος λαμβάνει το ιστορικό του ασθενούς και στη συνέχεια πραγματοποιεί κλινική εξέταση. Αν το κρίνει απαραίτητο, ο γιατρός ορίζει απεικονιστικό έλεγχο της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Οσφυαλγία: Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της οσφυαλγίας εξαρτάται από την αιτία και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Οι επιλογές αντιμετώπισης περιλαμβάνουν:

●       Φάρμακα, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), τα οπιοειδή ή τα μυοχαλαρωτικά.

●       Φυσικοθεραπεία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις για τη βελτίωση της δύναμης και της ευλυγισίας της σπονδυλικής στήλης, μαλάξεις και θερμοθεραπεία.

●       Ιατρικός Βελονισμός

Ο Ιατρικός Βελονισμός για την αντιμετώπιση της Οσφυαλγίας

Αν η οσφυαλγία δεν οφείλεται σε σοβαρές ανατομικές βλάβες, ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη αποκατάσταση του ασθενούς, παρέχοντας γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο. Ωστόσο, σε περιπτώσεις σοβαρής πρόπτωσης μεσοσπονδύλιου δίσκου ή οστεοφυτικών υπερπλασιών που πιέζουν τα νεύρα, ο βελονισμός δεν είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά, για ανακούφιση του πόνου, μέχρι να γίνει χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της βλάβης.

Ο ιατρικός βελονισμός είναι η δυτική απόδοση της αρχαίας θεραπευτικής μεθόδου που προέρχεται από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Χρησιμοποιεί λεπτές βελόνες που τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Οι βελόνες διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος και βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου και των άλλων συμπτωμάτων.

Η αποτελεσματικότητα του ιατρικού βελονισμού στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας έχει τεκμηριωθεί από πολλές επιστημονικές μελέτες. Έχει διαπιστωθεί επίσης ότι ο ιατρικός βελονισμός είναι αποτελεσματικός στην ανακούφιση του πόνου και στη βελτίωση της λειτουργικότητας σε ασθενείς με οσφυαλγία.

Ιατρικός Βελονισμός: Διαδικασία για την αντιμετώπιση της Οσφυαλγίας;

Η επιλογή των σημείων βελονισμού γίνεται ανάλογα με την αιτία της νόσου και τα συμπτώματα του ασθενούς. Ο ιατρός-βελονιστής συλλέγει πληροφορίες από τον ασθενή, όπως το ιστορικό του, την προέλευση του πόνου και τον τρόπο ζωής του. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, ο ιατρός-βελονιστής μπορεί να κρίνει τη δυσκολία του περιστατικού και να ξεκινήσει τη θεραπεία.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας βελονισμού, χρησιμοποιούνται 10-20 βελόνες, οι οποίες τοποθετούνται σε διάφορα σημεία του σώματος. Η τοποθέτηση των βελόνων δεν πραγματοποιείται μόνο κοντά στα σημεία του πόνου. Οι βελόνες τοποθετούνται και σε σημεία που σχετίζονται με την συνολική βελτίωση της υγείας.

Πώς λειτουργεί ο Ιατρικός Βελονισμός στην Οσφυαλγία;

Η είσοδος της βελόνας στα σημεία βελονισμού διεγείρει τις νευρικές απολήξεις που προκαλούν τον πόνο. Αυτό οδηγεί στην παραγωγή νευρικών ώσεων, οι οποίες μεταφέρονται μέσω των νεύρων στον νωτιαίο μυελό και από εκεί στον εγκέφαλο.

Στον εγκέφαλο, η διέγερση αυτή προκαλεί την έκκριση της φλοιοεπινεφριδιοτρόπου ορμόνης (ACTH) από την υπόφυση. Η ACTH προκαλεί την έκκριση κορτιζόνης από τα επινεφρίδια. Η κορτιζόνη αυτή έχει αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση.

Επιπλέον, η διέγερση των σημείων βελονισμού προκαλεί την παραγωγή ενδογενών οπιοειδών ουσιών, κυρίως της β-ενδορφίνης. Η β-ενδορφίνη έχει ισχυρή αναλγητική δράση και δημιουργεί κατάσταση ευεξίας, ηρεμίας και χαλάρωσης στον ασθενή.

Ποια είναι τα οφέλη του ιατρικού βελονισμού στην Οσφυαλγία;

Μερικά από τα οφέλη του ιατρικού βελονισμού στην οσφυαλγία είναι τα εξής:

●       Ταχύτατη αποτελεσματικότητα

●       Ανώδυνη και φυσική μέθοδος

●       Δεν απαιτεί χρήση φαρμάκων

●       Ενισχύει τον οργανισμό, βοηθώντας τον να αναπτύξει άμυνες

●       Είναι οικονομικότερος από άλλες θεραπείες

●       Μπορεί να εφαρμοστεί συμπληρωματικά με άλλες θεραπευτικές μεθόδους αποδίδοντας καλύτερα αποτελέσματα