Αϋπνία & Αντιμετώπιση με Ιατρικό Βελονισμό

Η αϋπνία αποτελεί ένα κοινό πρόβλημα για μεγάλο αριθμό ανθρώπων, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τον ιατρικό βελονισμό. Η μέθοδος αυτή λειτουργεί είτε αποκλειστικά είτε συμπληρωματικά μαζί με κάποια άλλη θεραπεία, ανάλογα με το ιατρικό προφίλ του ασθενή.
Η αϋπνία επηρεάζει εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, οδηγώντας σε μια κουραστική έως και εξαντλητική καθημερινότητα. Ο Δρ Οδυσσέας Παζιώνης, νευρολόγος εξειδικευμένος στον ιατρικό βελονισμό, παρέχει εξειδικευμένες λύσεις για την αντιμετώπιση της αϋπνίας με την εφαρμογή του ιατρικού βελονισμού.

Ποια προβλήματα μπορεί να προκληθούν από την αϋπνία;

Η αϋπνία ή κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας που περιλαμβάνουν:

  • Μειωμένη ενέργεια

  • Κόπωση

  • Ευερεθιστότητα

  • Μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης

  • Προβλήματα μνήμης

  • Αλλαγή διάθεσης - Κατάθλιψη

Ο Ιατρικός Βελονισμός για την αντιμετώπιση της Αϋπνίας

Ο ιατρικός βελονισμός συνιστά την ερμηνεία και εφαρμογή της αρχαίας πρακτικής του βελονισμού, η οποία έχει εφαρμοστεί θεραπευτικά για χιλιάδες χρόνια στις ανατολικές ασιατικές χώρες, σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά προτύπα της δύσης. Με τη χρήση λεπτών βελονών που τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, ο βελονισμός διεγείρει το νευρικό σύστημα, προκαλεί την παραγωγή νευροδιαβιβαστών και άλλων ορμονών, όπως η μελατονίνη βοηθώντας στην επίτευξη ενός ισορροπημένου ύπνου.

Ιατρικός Βελονισμός: Τι είναι;

Ο ιατρικός βελονισμός αποτελεί μια τεκμηριωμένη θεραπευτική πρακτική που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων και συμπτωμάτων. Στον ιατρικό βελονισμό, εφαρμόζονται σύγχρονες τεχνικές απεικόνισης και άλλες εργαστηριακές μέθοδοι με σκοπό τον έλεγχο της επίδρασης της βελόνας στον οργανισμό. Με τη χρήση αυτών των τεχνικών, διαπιστώνεται ότι η ένθεση της βελόνας μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σύστημα, βοηθώντας στην αντιμετώπιση διάφορων λειτουργικών διαταραχών, ειδικά εκείνων που σχετίζονται με τον πόνο. Παράλληλα, παρατηρείται ότι ο βελονισμός έχει αντιφλεγμονώδη δράση, προκαλώντας την έκκριση διάφορων βιοχημικών ουσιών.

Οι θεραπευτικές συνεδρίες βελονισμού δεν αποτελούν μόνο μέσο αντιμετώπισης της αϋπνίας, αλλά είναι επίσης μια ευκαιρία για χαλάρωση και επαναφορά της εσωτερικής ισορροπίας. Με τη στήριξη του ιατρικού βελονισμού, οι ασθενείς ανακαλύπτουν τις δυνατότητες της αυτο-θεραπείας και της επίτευξης ενός υγιούς ύπνου.

Από ποιους παράγοντες μπορεί να προκληθεί η αϋπνία;

Η αϋπνία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Ψυχολογικοί παράγοντες (άγχος ή αγχώδης διαταραχή και κατάθλιψη).

  • τραυματικά γεγονότα

  • Ορισμένα φάρμακα, η καφεΐνη και το αλκοόλ.

  • Αλλαγές στο βιολογικό ρολόι λόγω τρόπου ζωής.

  • Ασθένειες και, γενικότερα, προβλήματα υγείας.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αϋπνία; 

Η αντιμετώπιση της αϋπνίας εξαρτάται από την αιτία της. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αϋπνία μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως:

  • Δημιουργία μιας κατάλληλης ρουτίνας ύπνου

  • Αποφυγή της καφεΐνης και του αλκοόλ πριν τον ύπνο 

  • Διαμόρφωση ενός χαλαρωτικού περιβάλλοντος για την καλύτερη ποιότητα του ύπνου

  • Φαρμακευτική αγωγή ή ψυχοθεραπεία (σε ορισμένες περιπτώσεις)

Οι οδηγίες για την υγιεινή του ύπνου,που παρέχονται από το ιατρείο μας, είναι ακρογωνιαίος λίθος της βελτίωσης της αϋπνίας

Πώς λειτουργεί ο ιατρικός βελονισμός για την αϋπνία;

Ο ιατρικός βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, όπως η ρύθμιση της διάθεσης και της προσοχής. Η θεραπεία του βελονισμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, όπως η φαρμακευτική αγωγή ή η ψυχοθεραπεία.

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που έχουν εξετάσει την αποτελεσματικότητα του βελονισμού για τη θεραπεία της αϋπνίας. Μια μετα-ανάλυση του 2018 που εξέτασε 24 μελέτες διαπίστωσε ότι ο βελονισμός ήταν αποτελεσματικός στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, στη μείωση του χρόνου που χρειάζεται για να αποκοιμηθεί κάποιος αλλά και στην αύξηση της διάρκειας του ύπνου.

Μια άλλη μελέτη του 2021 που εξέτασε 100 άτομα με αϋπνία διαπίστωσε ότι ο βελονισμός ήταν αποτελεσματικότερος από τη φαρμακευτική αγωγή στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Ποια είναι η διαδικασία του ιατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση της αϋπνίας;

Ο βελονισμός για την αϋπνία πραγματοποιείται σε ιατρείο από εξειδικευμένο ιατρό-βελονιστή. Ο βελονιστής θα εισαγάγει τις λεπτές βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, τα οποία σχετίζονται με τον ύπνο.

Οι συνεδρίες του βελονισμού για την αϋπνία συνήθως διαρκούν 30-60 λεπτά. Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται 6-12 συνεδρίες για να δουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Είναι ο ιατρικός βελονισμός ασφαλής για την αντιμετώπιση της αϋπνίας;

Ο ιατρικός βελονισμός είναι απολύτως ασφαλής για την αντιμετώπιση της αϋπνίας. Πρόκειται για αποτελεσματική θεραπεία χωρίς φάρμακα και, ως εκ τούτου, δεν έχει παρενέργειες. Ο ασθενής, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να βιώσει τα εξής: 

  • Ήπιο πόνο στο σημείο της ένεσης

  • Ήπια αιμορραγία δευτερολέπτων στο σημείο της ένεσης

Εάν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια του βελονισμού, μιλήστε με τον γιατρό σας ή έναν εξειδικευμένο βελονιστή.


Ο Δρ Παζιώνης επικεντρώνεται στην ατομική αντιμετώπιση κάθε ασθενούς, προσφέροντας μια εξατομικευμένη θεραπεία που στοχεύει στη βελτίωση του ύπνου και, συνεπώς, της συνολικής ευεξίας. Εάν η αϋπνία επηρεάζει την καθημερινότητά σας και αναζητάτε μια φυσική, αποτελεσματική λύση, επικοινωνήστε με τον Δρ. Οδυσσέα Παζιώνη για να συζητήσετε τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματός σας μέσω της θεραπείας με ιατρικό βελονισμό. 


Previous
Previous

Άγχος & Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Next
Next

Ιατρικός Βελονισμός: Ποια είναι τα οφέλη του;