Άγχος & Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) σχετίζεται άμεσα με το άγχος. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 50%έως90%τωνατόμωνμεIBSέχουνψυχιατρικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης πανικού, της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, του κοινωνικού άγχους, του μετατραυματικού στρες και της κατάθλιψης.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι μια συχνή λειτουργική γαστρεντερική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από κοιλιακό πόνο και από μεταβολές στη λειτουργία του εντέρου.

Υπολογίζεται ότι το 4,1% έως 5,5% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από IBS. Η αναζήτηση θεραπείας από έναν εξειδικευμένο ιατρό μέσω του ιατρικού βελονισμό μπορεί να συνδράμει θετικά στη διαχείριση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.

Έχει διαπιστωθεί ότι οι θεραπείες που επικεντρώνονται στο σώμα, όπως ο ιατρικός βελονισμός, έχουν ευεργετική επίδραση σε σύγκριση με τη συνήθη ιατρική θεραπεία για τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου σε λιγότερο από 6 μήνες.

Ποια τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου;

Τα συμπτώματα του IBS μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και περιλαμβάνουν:

· Κοιλιακό άλγος και δυσφορία

· Φούσκωμα και αέρια

· Διάρροια ή δυσκοιλιότητα

· Συνδυασμό των παραπάνω συμπτωμάτων

Από τι προκαλείται;

Τα πιθανά αίτια και οι εκλυτικοί παράγοντες είναι:

· Άγχος και ψυχολογικοί παράγοντες: Το IBS συνδέεται με υψηλό ποσοστό ψυχιατρικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, της κατάθλιψης και του μετατραυματικού στρες. Οι ψυχολογικές μεταβλητές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη διατήρηση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

· Διατροφή: Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα πικάντικα φαγητά, τα λαχανικά και τα λιπαρά, έχει αναφερθεί ότι πυροδοτούν τα γαστρεντερικά συμπτώματα σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες (FODMAP) συστήνεται για τους ασθενείς με IBS.

· Δυσλειτουργία του άξονα εντέρου-εγκεφάλου: Η πάθηση χαρακτηρίζεται από τροποποιημένη κινητικότητα του εντέρου και κοιλιακό πόνο, γεγονός που υποδηλώνει μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου.

· Γαστρεντερική φλεγμονή: Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα του IBS μπορεί να σχετίζονται με χαμηλού βαθμού εντερική φλεγμονή.

Η σχέση μεταξύ του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS) και του άγχους είναι επαρκώς τεκμηριωμένη. Αρκετές μελέτες έχουν αναδείξει τη συσχέτιση μεταξύ του άγχους και του IBS, καθώς και το αντίκτυπο του άγχους στην ανάπτυξη και τη διατήρηση του IBS.

Ακολουθούν ορισμένα βασικά ευρήματα από τις παρεχόμενες πηγές:

· Υψηλός βαθμός επικράτησης των ψυχιατρικών διαταραχών: Η έρευνα δείχνει ότι το 50% έως 90% των ατόμων με IBS έχουν ψυχιατρικές διαταραχές.

· Αλληλεπίδραση μεταξύ εγκεφάλου και εντέρου: Κλινικά και ερευνητικά δεδομένα υποδηλώνουν τη σημασία της αλληλεπίδρασης εγκεφάλου-εντέρου στο IBS. Παρουσιάστηκε ένα μοντέλο εγκεφάλου-εντέρου για το IBS και συζητήθηκε ο ρόλος του τραυματικού στρες και του παράγοντα απελευθέρωσης κορτικοτροπίνης ως ρυθμιστών του άξονα εγκεφάλου-εντέρου.

· Μελέτες γενικού πληθυσμού: Το χρόνιο άγχος και οι διαταραχές ύπνου έχουν συσχετιστεί με αυτοαναφερόμενο IBS και κακή ψυχολογική κατάσταση στον γενικό πληθυσμό.

Πώς μπορεί ένας νευρολόγος να αντιμετωπίσει το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με τον ιατρικό βελονισμό;

Η χρήση του ιατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου που προκαλείται από το άγχος περιλαμβάνει την εφαρμογή τεχνικών βελονισμού. Με την αξιοποίησή του οι ασθενείς αντιμετωπίζουν τα σωματικά συμπτώματα και τα ψυχικά αίτια του συνδρόμου.

Ο ιατρικός βελονισμός έχει κλινικές επιδράσεις στη βελτίωση των συμπτωμάτων της αγχώδους διαταραχής, του άγχους και του μετατραυματικού στρες, καθώς προκαλεί την έκκριση ενδορφινών, ουσιών, δηλαδή που σχετίζονται με το αίσθημα ευεξίας και χαλάρωσης. Παράλληλα ο ηλεκτροβελονισμός σε συγκεκριμένα σημεία των κάτω άκρων, φάνηκε να βελτιώνει τον εντερικό φραγμό, και να μειώνει την πιθανότητα φλεγμονής, όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature στις 4 Μαΐου2023.

Ο νευρολόγος Δρ Οδυσσέας Παζιώνης μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου με την εφαρμογή του ιατρικού βελονισμού. Έτσι, μπορείτε να ανακουφιστείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα του IBS και να μην επηρεάζεται αρνητικά η καθημερινότητα σας.

Next
Next

Αϋπνία & Αντιμετώπιση με Ιατρικό Βελονισμό