Ιατρικός Βελονισμός Παρενέργειες

Ο ιατρικός βελονισμός είναι η επιστημονική εκδοχή του βελονισμού, η οποία εκσυγχρονίζει με επιστημονικά δεδομένα τον παραδοσιακό βελονισμό,, που χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για τη θεραπεία ποικίλων παθήσεων υγείας.

Τα τελευταία χρόνια, ο βελονισμός έχει γίνει πολύ δημοφιλής στον Δυτικό κόσμο και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των ασθενών ως συμπληρωματική θεραπεία για μια σειρά από ιατρικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του χρόνιου πόνου, του άγχους και της κατάθλιψης.

Όπως και ο παραδοσιακός βελονισμός, περιλαμβάνει την εισαγωγή λεπτών βελονών σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος και, παρόλο που γενικά θεωρείται ασφαλής, υπάρχουν ορισμένες πιθανές παρενέργειες που πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς.

Ιατρικός Βελονισμός Παρενέργειες

Μία από τις πιο συχνές παρενέργειες του ιατρικού βελονισμού είναι ο πόνος και οι μώλωπες στο σημείο όπου εισάγεται η βελόνα. Ωστόσο, αυτά είναι συνήθως ήπιας μορφής και υποχωρούν μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες. 

Ο βελονισμός είναι μία πολύ ασφαλής θεραπευτική μέθοδος αλλά χρειάζεται ειδική ιατρική εκπαίδευση. Ο λόγος είναι ότι μία λάθος τοποθέτηση βελόνας μπορεί να επιφέρει σοβαρό τραυματισμό όπως η διάτρηση οργάνου ή μεγάλου αγγείου. Οι επιπλοκές αυτές είναι εξαιρετικά σπάνιες και στα χέρια εκπαιδευμένου ιατρού-βελονιστή, που γνωρίζει την ανατομία του σώματος οι πιθανότητες γίνονται σχεδόν μηδενικές. Σημαντική επίσης είναι η χρήση τοπικής αντισηψίας καθώς και αποστειρωμένων βελόνων μίας χρήσης για να αποφευχθεί μία ενδεχόμενη μόλυνση.

Ιατρικός Βελονισμός  - Ποιες μπορεί να είναι οι επιπλέον πιθανές παρενέργειες;

Μια επιπλέον πιθανή παρενέργεια του βελονισμού είναι η ζαλάδα. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια ή μετά από μια θεραπεία και συνήθως προκαλείται από πτώση της αρτηριακής πίεσης. 

Μια ακόμη παρενέργεια του ιατρικού βελονισμού είναι το αίσθημα κόπωσης ή υπνηλίας αμέσως μετά τη θεραπεία. Συνήθως, αυτό είναι σημάδι ότι το σώμα ανταποκρίνεται στη θεραπεία και αντιδρά έτσι για να εξισορροπήσει την ενέργειά του. 

Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς μετά από μια θεραπεία με Ιατρικό Βελονισμό;

Οι ασθενείς θα πρέπει να ξεκουράζονται και να πίνουν πολλά υγρά μετά από μια θεραπεία με ιατρικό βελονισμό, καθώς και να ακολουθούν με συνέπεια τις οδηγίες του γιατρού. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουν το σώμα τους να ανακάμψει με ταχείς ρυθμούς. 

Ιατρικός Βελονισμός – Αλλεργική αντίδραση ως Παρενέργεια

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο βελονισμός μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε ορισμένους ασθενείς. Αυτό συνήθως προκαλείται από τις ίδιες τις βελόνες, οι οποίες είναι συνήθως κατασκευασμένες από ανοξείδωτο χάλυβα ή άλλα μέταλλα.

 Οι ασθενείς που είναι αλλεργικοί στα μέταλλα θα πρέπει να ενημερώσουν τον βελονιστή τους πριν λάβουν θεραπεία, ώστε να γίνει χρήση εναλλακτικών υλικών όπως βελόνες από χρυσό ή ασήμι. 

Ιατρικός Βελονισμός – Αλληλεπίδραση με Φάρμακα & Πιθανές Παρενέργειες

Ο βελονισμός δεν έχει κάποια αλληλεπίδραση με τις φαρμακευτικές αγωγές. Ωστόσο, ο ιατρός που θα εφαρμόσει τον ιατρικό βελονισμό οφείλει να είναι ενημερωμένος γι’ αυτή διότι σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στη λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων, χρειάζεται περισσότερη προσοχή κατά την ένθεση της βελόνας.

Ιατρικός Βελονισμός & Παρενέργειες – Συμπεράσματα

Συμπερασματικά, ο ιατρικός βελονισμός είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική συμπληρωματική θεραπεία για διάφορες παθήσεις ή/και συμπτώματα. Αν και υπάρχουν κάποιες πιθανές παρενέργειες, αυτές είναι γενικά ήπιες και σπάνιες. Οι ασθενείς που σκέφτονται να προβούν σε ιατρικό βελονισμό θα πρέπει να επιλέξουν έναν εξειδικευμένο και έμπειρο γιατρό-βελονιστή. Επίσης, είναι σημαντικό να ενημερώσουν τον θεραπευτή τους για τυχόν παθήσεις ή φάρμακα που λαμβάνουν. Με την κατάλληλη φροντίδα και προσοχή, ο ιατρικός βελονισμός μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας του ασθενούς.

Previous
Previous

Ιατρικός Βελονισμός: Ποια είναι τα οφέλη του;

Next
Next

Ιατρικός Βελονισμός Θεραπεία