Ιατρικός Βελονισμός Θεραπεία

Ιατρικός Βελονισμός: Θεραπεία

Ο ιατρικός βελονισμός είναι μια δημοφιλής θεραπεία, καθώς αποτελεί μια ιδιαίτερα αποτελεσματική πρακτική για την αντιμετώπιση διαφόρων συμπτωμάτων.

Πρόκειται για μια σύγχρονη και επιστημονικά τεκμηριωμένη προσαρμογή της πρακτικής του βελονισμού που προέρχεται από τις χώρες της Ανατολής. Ο ιατρικός βελονισμός είναι μια δημοφιλής θεραπεία, καθώς αποτελεί μια ιδιαίτερα αποτελεσματική πρακτική για την αντιμετώπιση διαφόρων συμπτωμάτων. Πρόκειται για μια σύγχρονη και επιστημονικά τεκμηριωμένη προσαρμογή της πρακτικής του βελονισμού που προέρχεται από τις χώρες της Ανατολής. Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες ιατρικές θεραπείες και περιλαμβάνει την εισαγωγή λεπτών βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Στόχος της είναι η διαχείριση του πόνου, της ημικρανίας και ποικίλων άλλων συμπτωμάτων που σχετίζονται με διάφορες παθήσεις.

Η θεραπεία με ιατρικό βελονισμό λειτουργεί διεγείροντας τους φυσικούς θεραπευτικούς μηχανισμούς του σώματος. Οι βελόνες εισάγονται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, γνωστά ως ‘σημεία βελονισμού’, τα οποία συνδέονται με διαφορετικά όργανα και συστήματα του οργανισμού. Η διέγερση των σημείων αυτών οδηγεί στη ρύθμιση της λειτουργίας του σώματος, προωθώντας έτσι την ανακούφιση από τον πόνο και την υποχώρηση διαφόρων άλλων συμπτωμάτων.

Εφαρμογή Ιατρικού Βελονισμού στο πλαίσιο της Νευρολογίας

Η θεραπεία με ιατρικό βελονισμό έχει μελετηθεί στο πλαίσιο της νευρολογίας, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση περιπτώσεων όπως:

· Ημικρανία
Κλινικές μελέτες έχουν συγκρίνει τον ιατρικό βελονισμό με τη φαρμακευτική θεραπεία για την επεισοδιακή ημικρανία. Σύμφωνα με τις μελέτες, διαπιστώνεται ότι ο ιατρικός βελονισμός πετυχαίνει μείωση της συχνότητας της ημικρανίας, με αποτελέσματα συγκρίσιμα με φάρμακα που βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία.

• Αποκατάσταση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου
Ο ιατρικός βελονισμός έχει μελετηθεί ως μέρος ενός προγράμματος αποκατάστασης μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.

Κεφαλαλγία
Ανάμεσα σε πληθώρα θεραπευτικών επιλογών, ο ιατρικός βελονισμός για την αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας έχει βρεθεί ότι είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές. Παράλληλα έχει τον μικρότερο αριθμό ανεπιθύμητων ενεργειών.

Διακοπή καπνίσματος
Ο ιατρικός βελονισμός, σε συνδυασμό με άλλες πρακτικές για τη διακοπή καπνίσματος, οδηγεί σε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Αγχώδης διαταραχή 
Αρκετές μελέτες εκτιμούν ότι η θεραπεία με βελονισμό έχει θετική επίδραση στη μείωση της αγχώδους διαταραχής.

• Παρενέργειες που σχετίζονται με χημειοθεραπεία

Πάρεση προσωπικού νεύρου

 

• Οσφυαλγία

 

• Αυχεναλγία

Γενικά, διάφορες μελέτες έχουν δείξει σημαντικά αποτελέσματα για τη χρήση του ιατρικού βελονισμού στη νευρολογία. Εντούτοις, η αποτελεσματικότητα του ιατρικού βελονισμού για ορισμένες καταστάσεις παραμένει ασαφής. Είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη το συγκεκριμένο πλαίσιο και τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του ασθενούς προκειμένου να αξιολογηθούν σωστά τα πιθανά οφέλη  της θεραπείας με ιατρικό βελονισμό.

Ιατρικός Βελονισμός: Θεραπεία  - Πόσο διαρκεί μία συνεδρία;

Μία συνεδρία βελονισμού μπορεί να διαρκέσει έως και 60 λεπτά, ωστόσο συνήθως είναι πιο σύντομη. Ο αριθμός των θεραπειών εξαρτάται από το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται και τη σοβαρότητά του. Σε γενικές γραμμές, μια ολοκληρωμένη θεραπεία περιλαμβάνει 8 με 12 συνεδρίες.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Ιατρικό Βελονισμό

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με ιατρικό βελονισμό ο γιατρός θα σας ενημερώνει σχετικά με τη διαδικασία. Αρκετές φορές τα κατάλληλα σημεία απέχουν πολύ από την περιοχή του πόνου σας.
Η θεραπεία περιλαμβάνει:

• Εισαγωγή βελόνας. Λεπτές βελόνες εισάγονται σε διάφορα βάθη σε στρατηγικά σημεία του σώματος. Καθώς οι βελόνες αυτές είναι πολύ λεπτές, δεν προκαλείται ιδιαίτερη ενόχληση στον ασθενή, ενώ, σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι καθόλου αισθητές. Μια τυπική θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση 5 έως 20 βελόνων. Όταν μια βελόνα προσεγγίσει το σωστό βάθος, τότε ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί μια ήπια αίσθηση πόνου.

• Χειρισμός με βελόνα. Ο γιατρός μπορεί να μετακινήσει ή να στροβιλίσει απαλά τις βελόνες μετά την τοποθέτηση. Επιπλέον, μπορεί να εφαρμόσει θερμικούς ή ήπιους ηλεκτρικούς παλμούς στις βελόνες.

• Αφαίρεση βελόνας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι βελόνες παραμένουν στη θέση τους για 20 έως 30 λεπτά ενώ ο θεραπευόμενος παραμένει ακίνητος και χαλαρώνει. Συνήθως δεν παρατηρείται κάποια ενόχληση όταν αφαιρούνται οι βελόνες.

Θεραπεία με Ιατρικό Βελονισμό: Μετά τη διαδικασία

Μετά τη θεραπεία με ιατρικό βελονισμό, οι θεραπευόμενοι αισθάνονται είτε χαλαροί είτε γεμάτοι ενέργεια και ανακουφισμένοι.
Τα οφέλη του ιατρικού βελονισμού μερικές φορές είναι δύσκολο να μετρηθούν. Παρόλα αυτά, έχει αποδειχθεί πως αποτελεί ένα μέσο χρήσιμο για τη ρύθμιση ποικίλων επώδυνων παθήσεων ή εθιστικών καταστάσεων. Ο βελονισμός δεν οδηγεί σε παρενέργειες, επομένως επιλέγεται με μεγαλύτερη ασφάλεια για τη διαχείριση του πόνου σε σχέση με άλλες θεραπευτικές μεθόδους.

Previous
Previous

Ιατρικός Βελονισμός Παρενέργειες

Next
Next

Τι είναι ο Ιατρικός Βελονισμός;