Τι είναι ο Ιατρικός Βελονισμός;

Τι Είναι ο Ιατρικός Βελονισμός;

Τι Είναι ο Ιατρικός Βελονισμός;

Ο βελονισμός είναι μια μορφή εναλλακτικής ιατρικής που ξεκίνησε από την Κίνα πριν από χιλιάδες χρόνια.

Συνίσταται  στην εισαγωγή λεπτών βελονών στο σώμα, σε συγκεκριμένα σημεία, με σκοπό την ανακούφιση του πόνου και τη θεραπεία διαφόρων σωματικών, ψυχικών και συναισθηματικών καταστάσεων. Σύμφωνα με το NCCIH (National Center for Complementary and Integrative Health), ο βελονισμός βασίζεται στην έννοια του "qi" (προφέρεται "τσι"), το οποίο πιστεύεται ότι διατρέχει τις ενεργειακές οδούς στο σώμα, γνωστές/ά ως μεσημβρινοί. Στόχος του βελονισμού είναι να αποκαταστήσει την ισορροπία του qi, το οποίο θεωρείται απαραίτητο για την καλή υγεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγνωρίζει τον βελονισμό ως θεραπεία για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων του χρόνιου πόνου, των ημικρανιών και της ναυτίας που αποτελεί παρενέργεια των χημειοθεραπειών.

Ιστορία του Βελονισμού

Ο βελονισμός είναι μια αρχαία πρακτική που ξεκίνησε στην Κίνα πριν από περίπου 2.500 χρόνια. Οι παλαιότερες ενδείξεις βελονισμού χρονολογούνται γύρω στο 100 π.Χ., με την ανακάλυψη πέτρινων βελονών,οι οποίες πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για τον βελονισμό. Η πρακτική εξελίχθηκε στο πέρασμα των αιώνων, με την ανάπτυξη διαφόρων τεχνικών και θεωριών. Σύμφωνα με το NCCIH, ο βελονισμός αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο αρχαίο κινεζικό ιατρικό κείμενο "Huangdi Neijing" (The Yellow Emperor's Classic of Internal Medicine), που πιστεύεται ότι γράφτηκε γύρω στο 200 π.Χ. έως το 100 μ.Χ. Ο βελονισμός εξαπλώθηκε σε άλλα μέρη της Ασίας και, τελικά, στη Δύση, όπου κέρδισε / δημοφιλία ως συμπληρωματική πρακτική και εναλλακτική ιατρική. Σήμερα, ο βελονισμός εφαρμόζεται παγκοσμίως και είναι αναγνωρισμένος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για τις θεραπευτικές του επιδράσεις σε διάφορες συμπτωματολογίες.

 

Πώς λειτουργεί ο Βελονισμός;

Αν και ο μηχανισμός δράσης του βελονισμού δεν είναι πλήρως κατανοητός, ωστόσο αρκετές θεωρίες επιχειρούν να εξηγήσουν τα αποτελέσματά του. Σύμφωνα με μελέτες, ορισμένοι από τους μηχανισμούς που ενεργοποιούνται κατά τον βελονισμό περιλαμβάνουν:

1. Απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών: Ο βελονισμός μπορεί να διεγείρει την απελευθέρωση διαφόρων νευροδιαβιβαστών, όπως οι ενδορφίνες και η σεροτονίνη. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η μείωση του πόνου και η προώθηση της αίσθησης ευεξίας.

2. Τροποποίηση των νευροορμονών: Ο βελονισμός μπορεί να επηρεάσει την απελευθέρωση νευροορμονών, όπως η κορτιζόλη και η ωκυτοκίνη. Η διαδικασία αυτή ενισχύει διάφορες φυσιολογικές διεργασίες του οργανισμού.

3. Αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις: Τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα του βελονισμού οφείλονται στο γεγονός ότι ρυθμίζει την ανοσοαπόκριση, μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή στο σώμα.

4. Ρύθμιση της ροής του αίματος: Η ρύθμιση της ροής του αίματος σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος είναι ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα που προσφέρει ο βελονισμός. Η σωστή κυκλοφορία του αίματος προάγει την επούλωση και τη μείωση του πόνου.

5. Διαμόρφωση νευρικών οδών: Ο βελονισμός μπορεί να ρυθμίσει τις νευρικές οδούς που σχετίζονται με την αντίληψη του πόνου καθώς και άλλες οργανικές λειτουργίες.

Οι ακριβείς μηχανισμοί δράσης του βελονισμού βρίσκονται ακόμη υπό έρευνα. Ωστόσο, κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός μπορεί να είναι αποτελεσματικός στη θεραπεία διαφόρων συμπτωμάτων. Αυτά είναι:

· Ο χρόνιος πόνος

· Οι ημικρανίες

· Η κεφαλαλγία

· Η ναυτία που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία

· Η αγχώδης διαταραχή

· Οι διαταραχές ύπνου

Κ.α.

Η αποτελεσματικότητα του βελονισμού έχει επίσης τονιστεί σε μελέτες που αφορούν την ανάρρωση από εγκεφαλικό επεισόδιο, ως συμπληρωματική θεραπεία.

Ποια είναι τα οφέλη του Βελονισμού;

Ο βελονισμός έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη τα οποία υποστηρίζονται από επιστημονικές έρευνες. Μερικά από αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν:

1. Διαχείριση πόνου
Ο βελονισμός έχει μελετηθεί για τις δυνατότητές του να ανακουφίζει από τον πόνο. Συμπεριλαμβάνεται ο πόνος που σχετίζεται με τον καρκίνο, ο μετεγχειρητικός πόνος και ο χρόνιος πόνος.

2. Ενίσχυση διαδικασίας ανάρρωσης
Μελέτες δείχνουν ότι ο βελονισμός μπορεί να συμβάλει στην ενισχυμένη ανάρρωση μετά από χειρουργική επέμβαση. Ο ασθενής επωφελείται, καθώς μειώνονται οι επιπλοκές κατά την ανάρρωση. Έτσι, απαλλάσσεται από συμπτώματα όπως ναυτία και έμετο.

3. Νευρολογική υγεία
Πειραματικά δεδομένα έχουν δείξει πιθανά οφέλη του βελονισμού σε περιπτώσεις της νόσου του Αλτσχάιμερ. Μελέτες υποδηλώνουν ότι ο βελονισμός μπορεί να ρυθμίσει διάφορους μηχανισμούς που σχετίζονται με τη νόσο, όπως ο μεταβολισμός του β-αμυλοειδούς, οι νευροδιαβιβαστές, η νευροφλεγμονή και η νευρωνική λειτουργία.

4. Ενδοκρινολογική Υγεία
Η διερεύνηση του βελονισμού επεκτείνεται και όσον αφορά τα πιθανά οφέλη του στην ενδοκρινολογική υγεία. Σύμφωνα με μελέτες, η θεραπευτική διαδικασία του βελονισμού έχει ευρύτερο αντίκτυπο στα οργανικά συστήματα.

Βελονισμός: Οφέλη στη διαχείριση του άγχους και της κατάθλιψης

Ο βελονισμός έχει μελετηθεί για τα οφέλη του στη διαχείριση του άγχους και της κατάθλιψης. Παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμα σαφή ερευνητικά αποτελέσματα, ορισμένες μελέτες φανερώνουν τη θετική του δράση στις παραπάνω ψυχικές παθήσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο βελονισμός πρέπει να θεωρείται ως συμπληρωματική θεραπεία και όχι ως αντικατάσταση των συμβατικών θεραπειών για το άγχος και την κατάθλιψη.

Ποια είναι η συνιστώμενη συχνότητα συνεδριών Βελονισμού;

Η συνιστώμενη συχνότητα των συνεδριών βελονισμού μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες και τη σοβαρότητα των περιπτώσεων. Κατόπιν λήψης ιατρικού ιστορικού και κλινικής εξέτασης, ο γιατρός θα καθορίσει τον αριθμό συνεδριών καθώς και τη μέθοδο βελονισμού.

Previous
Previous

Ιατρικός Βελονισμός Θεραπεία

Next
Next

Κεφαλαλγίες